top of page

Implantat

Ett tandimplantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet för att ersätta en förlorad tandrot. På titanskruven fäster man en tandkrona som till funktion, form och utseende är snarlik en naturlig tand. Under förutsättning att du sköter din munhygien väl har ett tandimplantat god prognos att hålla länge. 

 

Ett tandimplantat sköts ungefär som en egen tand. Det är bra att hålla borta beläggningar av matrester och bakterier med noggrann tandborstning och mellanrumsrengöring. Ofta kan det vara bra att ha ett anpassat hjälpmedel vid implantatet för att få optimal rengöring, till exempel en extra tjock tandtråd eller en mellanrumsborste.  

 

En förutsättning för en lyckad implantatbehandling är att du är frisk från andra munsjukdomar varför en implantatbehandling alltid föregås av en fullständig undersökning. Sjukdomar som kan behöva behandlas innan implantatbehandling är till exempel karies och parodontit (tandlossning). Karies, det vill säga hål i en tand, kan inte drabba ett implantat med en keramisk krona men det är viktigt att tänderna bredvid implantatet och tänderna som biter emot implantatet är friska. Parodontit (tandlossning) kan däremot drabba ett tandimplantat om sjukdomen inte är under kontroll i resten av munnen. 

Rotkanal
Vill du boka en tid?
bottom of page